Spännande framtid

Det händer mycket i Barkarbystaden, hela tiden. Det är en helt ny stad som växer fram och planerna för framtiden är spännande.

Allt fler får upp ögonen för Barkarbystaden. Idag bor 5 000 människor här i olika åldrar, många är unga - med eller utan barn - och flyttar hit från andra delar av Stockholms län. Det mesta finns på plats för att kunna leva ett enkelt, aktivt och socialt liv; förskolor, skolor, handel, shopping, friskvård, gym, service, vård, äldreboende, bibliotek, lekplatser, utegym, bra kommunikationer till och från Stockholms innerstad och naturen är inpå knuten. Mycket mer är på gång de närmsta åren.

En plats det sprakar om

År 2032 är Barkarbystaden en storstad med 30 000 nya invånare. Då kan du kan ta tunnelbanan hit, eller regionaltåget. Det finns ett nytt sjukhus, många företag, en stor multisportarena med Stockholmsområdets första skidspår inomhus, studenter och företag möts och utvecklas i Bas Barkarby.

Tunnelbana till Barkarbystaden och Barkarbystation

Hösten 2018 började tunnelbanan att byggas till Barkarbystaden. 2026 kan du ta den blå linjen och kliva upp mitt i Barkarbystaden eller åka vidare till Barkarby station där du enkelt byter till pendeltåg, buss eller regionaltåg. Det ger dig som bor eller arbetar här helt nya möjligheter - du får närmare till arbetet, hemmet, och Stockholms innerstad. Allt om nya tunnelbanan hittar du här.

Regionens nya kollektivtrafiknav

Barkarby blir om några år, 2026 närmare bestämt, nordvästra Stockholms nya kollektivtrafiknav med direkta anslutningar mellan tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg. Dessutom passerar E18 precis utanför och 2030 ska Förbifart Stockholm vara klar.

BAS Barkarby med högre utbildning, näringsliv och kultur

Bas Barkarby blir en plats för lärande, kultur och näringsliv. Atrium Ljungberg bygger och utvecklar en plats där människor - både studenter och företagare - studerar, arbetar, träffas och utvecklas tillsammans. Det blir gymnasieskola, högre utbildning, kontor, kultur- och multihall för idrott och mässor, bibliotek, konsthall, restaurang, café och gym.

Våren 2019 satte Atrium Ljungberg spaden i marken och vid årsskiftet 2021/2022 flyttar de teoretiska utbildningarna vid Järfälla gymnasium in. BAS Barkarby får ett mycket bra läge nära Barkarby station med pendeltåg, bussar, E18 och framtida tunnelbana, regionaltåg och Förbifart Stockholm. Det gör det enkelt att ta sig hit från hela Mälardalen.

Stockholms första skidslinga inomhus

På industriområdet i Veddesta planerar byggkoncernen Serneke för en ny stadsdel med bostäder, skola, kontor, hotell och butiker. Och idrott - en 30 000 kvadratmeter stor multisportarena med Stockholmsområdets första skidspår inomhus. Om allt går enligt plan kan skidanläggningen stå klar 2022.

Barkarby sjukhus

I ett av kvarteren närmast tunnelbanan planeras det för ett nytt sjukhus för boende i hela nordvästra Stockholm. Det blir ett modernt sjukhus med öppenvård, närakut och slutenvård med geriatrik och stödjande vård. Sjukhuset kommer att erbjuda vård för alla åldrar, men med särskilt fokus på den äldre patienten. Förutom sjukhus blir det också vårdcentral, äldreboende och en familjecentral. Det är fastighetsbolaget Hemsö och vårdföretaget Capio som tillsammans utvecklar sjuhuset. Sjukhuset planeras stå klart 2023.

Barkarby Science - forskning och utveckling inom hållbar stadsbyggnad

Barkarby Science är en utvecklingsarena för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad. Det är ett nystartat samarbete mellan näringsliv, akademi och Järfälla kommun. Med från starten är några av branschens största aktörer;

  • Atrium Ljungberg
  • E.ON Värme Sverige
  • Järfällahus
  • KTH
  • NCC
  • Scania
  • Skanska
  • Södertörns högskola

Målet är att utveckla och tillämpa framtidens lösningar inom stadsbyggnad i verklig skala i Barkarbystaden.