Framtidens resande utvecklas i Barkarby

Tillsammans med Nobina och SL utvecklar vi världens kanske mest moderna stadstrafik i takt med att vi bygger helt ny stad. I veckan hade vi besök av delegater och TV-team från världens alla hörn.

I samband med den stora internationella kongressen för kollektivtrafik UITP 2019 som hölls i Stockholm i juni stod Barkarbystaden som värd för studiebesök. Tillsammans med Nobina och SL visade vi delegater och TV-team från världens alla hörn hur vi utvecklar världens kanske mest moderna kollektivtrafik i takt med att vi bygger helt ny stad.

Besökarna kunde åka med världens första självkörande minibuss som går i linjetrafik, testa Voi elscooter och kliva in i superbussen BRT som kommer att trafikera Barkarbystaden från början av 2020.

Nytt sätt att resa

Till hösten kommer du som bor, jobbar och besöker Barkarbystaden att kunna boka din resa från A till B via en app och välja att åka med olika fordon som buss, självkörande minibuss, Voi elscooter och/eller Our Green Car elbil via en bilpool. 2020 början snabba BRT-bussar att trafikera sträckan Barkarbystaden-Akalla. Linjen blir som en tunnelbana ovan jord.

Smart stad på riktigt

Den unika satsningen är ett samarbete mellan Järfälla kommun, Stockholms läns landsting (SL) och bussoperatören Nobina, med målet att skapa världens modernaste stadstrafik. Kollektivtrafik, stadsutveckling, ny teknik, mobilitetstjänster och infrastruktur samverkar för att skapa smarta lösningar, effektiva transporter och ökad nytta för både resenär och skattebetalare. Sedan oktober 2018 rullar värdens första självkörande bussar i reguljär linjetrafik i Barkarbystaden och 2020 öppnar den första elektrifierade BRT-linjen i Stockholm.