Förskolor och Skolor

I Barkarbystaden finns förskolor, grundskolor och högre utbildning med i planeringen från början.

Förskolor

I dag finns fyra kommunala förskolor i Barkarbystaden.

  • Barken förskola: Mustanggatan 6.
  • Dalens förskola: Flyginfarten 40.
  • Karlslunds förskola: Fänriksvägen 4.
  • Parkvägens förskola: Parkvägen.

Framtida förskolor planerar vi både i fristående hus och i bottenplan på flerbostadshus. När möjlighet finns bygger vi förskolor och äldreboende tillsammans för att att de ska kunna dela byggnad och gård.

Det finns flera andra förskolor i närheten av Barkarbystaden och Barkarby station »

Sök plats på förskola »

Grundskola - Herrestaskolan

På Herrestaskolan går 300 elever i förskoleklass och årskurs 1-5. Herrestaskolan är en kommunal skola som öppnade i januari 2016 och ligger centralt i Barkarbystaden. Det är troligen Sveriges mest klimatneutrala skola, helt byggd i massivträ och utifrån de krav som finns för Miljöbyggnad Guld, vilket innebär extra höga krav på energisparande, luft, akustik och kontroll på att inga farliga kemiska ämnen finns. Skolan är nästan koldioxidneutral och på taket finns 1 400 kvadratmeter solceller som täcker i princip hela skolans energibehov.

Herrestaskolan har eget tillagningskök, en stor idrottshall med stor läktare, en 14 meter hög klättervägg och ett stort bibliotek som är både skolbibliotek och öppet för allmänheten. Skolan har också en stor och fin aktivitetspark som är skolgård under dagen och tillgänglig för alla i Barkarbystaden under övriga tider.

Sök plats på skola

Årskurs 6-9

I nästa etapp av Barkarbystaden planeras det för en stor skola med plats för 1 100 elever i förskoleklass och årskurs 1-9. De 6-9 skolor som ligger närmast Barkarbystaden idag är Björkebyskolan, Kvarnskolan, Tallbohovskolan, Vittra och Internationella Engelska skolan.

Gymnasieskola

Gymnasieskolorna ligger centralt i Jakobsberg. Här finns ett brett utbud av olika program, både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Från Barkarbystaden tar det fem minuter med cykel eller tio minuter med buss att ta sig hit.

  • Järfälla gymnasium
  • Didaktus skolor i Jakobsberg

Läs mer om gymnasieskolorna »

BAS Barkarby

BAS Barkarby blir en plats för lärande, kultur och näringsliv. Här bygger och utvecklar Atrium Ljungberg en plats där människor - både studenter och företagare - studerar, arbetar, träffas och utvecklas tillsammans. Det blir gymnasieskola, högre utbildning, kontor, kultur- och multihall för idrott och mässor, bibliotek, konsthall, restaurang, café och gym. Byggstart planeras till hösten 2018 och i slutet av 2021 flyttar de teoretiska utbildningarna vid Järfälla gymnasium in.

Multikulturellt kvarter med liv dygnet runt

"Vi vill skapa ett multikulturellt kvarter som bidrar till att stadslivet i Barkarbystaden lever under dygnets alla timmar. Här kommer kulturen, idrotten och näringslivet in i bilden. I ordet BAS har vi en historisk koppling till platsen, den gamla flygbasen i Barkarby, samtidigt som kvarteret kommer att bli basen – hjärtat, navet – för något helt nytt" //Ulrika Hellström, Affärsutvecklare Atrium Ljungberg.